Crama

Cramele Pancota produc o gama variata de vinuri cu strugurii obtinuti in podgoria Miniş – Măderat, din propria plantatie de vita de vie, pe o suprafata de 50 ha. Crama are o capacitate maxima de 10.000 hl, utilizeaza metode tradizionale si este in curs de modernizare.

Podgoria Miniş – Măderat

Numeroase marturii arheologice si istorice atesta ca viticultura ocupa un loc important an viata locuitorilor din aceasta zona. Cele mai vechi documente de atestare istorica a podgoriei Aradului dateaza din prima jumatate a secolului al XI-lea. De-a lungul timpului, viticultura acestei podgorii se dezvolta progresiv, ajungand ca in secolele XV-XVI vinul sa fie considerat un produs necesar ce asigura 80% din veniturile domeniilor si ale cetatenilor. In functie de stapanire (otomana sau austriaca), suprafata cultivata cu vita de vie a oscilat intre 700 ha [anul 1562] si 2100-2800 ha [anul 1746].

In perioadele care au urmat, suprafata viticola continua sa se extinda, ajungand la 6540 ha in anul 1880. Intre anii 1907 si 1944 suprafata viticola a oscilat antre 5570 si 6248 ha. Transformarile cele mai importante in viticultura podgoriei s-au inregistrat dupa Unirea Transilvaniei cu tara si mai ales dupa reforma agrara din 1921. Actiunile de sustinere a viticulturii au inregistrat in aceasta zona si forme organizate, de exemplu sindicatul viticol din judetul Arad. In podgoria Minis-Maderat s-a desfasurat si se desfasoara o intensa activitate de pregatire profesionala a viticultorilor si de cercetare stiintifica viti-vinicola.

Readucerea in piata romaneasca dar si internationala a vinurilor de o foarte buna calitate din aceasta podgorie, vinuri cu un puternic renume in vechime dar care poate fi actualizat si confirmat prin prezenta unor soiuri de vin pe care numai in aceasta podgorie le gaseste la adevaratul lor potential, cum ar fi CADARCA, BURGUND MARE dar nu in ultimul rand MUSTOASA DE MADERAT, fiica acestei podgorii nascuta in Podgoria Minis – Maderat.